## **APPENDIX 1: PROGRAM SCHEDULE**

## Main Schedule table

Date	Time	Event	Place
9 – 18 July,	10.00 – 12.00	Lecture series on Natural, Cultural, and	
2024	GMT+7 (every day)	Social Diversity in Indonesia (8 Session)	Online via Zoom
19-20 July,		Preparation by participant for flight to	
2024	-	Jakarta, Indonesia	-
			Soekarno Hatta
21 July,			international
2024	-	Participant arrived in Jakarta, Indonesia	Airport, Indonesia
			- Depok
	08.00 - 21.00		- Universitas
22 – 28	(Varying depends	Offline session in Universitas Indonesia and	Indonesia
July, 2024	on the activity)	Yogyakarta, Indonesia	- Yogyakarta
			Yogyakarta
29 July,		Departure to airport and heading back to	International
2024	07.00 – 08.30	originated country	Airport

## ONLINE SCHEDULE

Day	Date	Time	Event	Place
	9 July,	10.00 - 12.00	Online Lecture Series: Geodynamics	
Tuesday	2024	GMT	of Indonesia	Online via zoom
	10 July,	10.00 - 12.00	Online Lecture Series: Active Volcano	Online via zoom
Wednesday	2024	GMT	in Indonesia	
			Online Lecture Series: Earthquake	Online via zoom
	11 July,	10.00 - 12.00	and volcanic eruption monitoring in	
Thursday	2024	GMT	Indonesia	
	12 July,	10.00 - 12.00	Online Lecture Series: Indonesian	Online via zoom
Friday	2024	GMT	Culture	
	15 July,	10.00 - 12.00	Online Lecture Series: Culture and	Online via zoom
Tuesday	2024	GMT	History of Java	
	16 July,	10.00 - 12.00	Online Lecture Series: Conservation	Online via zoom
Wednesday	2024	GMT	Biology	
	17 July,	10.00 - 12.00	Online Lecture Series: Indonesian	Online via zoom
Thursday	2024	GMT	Biodiversity	
	18 July,	10.00 - 12.00	Online Lecture Series: Etnobiology	Online via zoom
Friday	2024	GMT		

## **OFFLINE SCHEDULE**

Day	Date	Time	Event	Place
Monday	22 July	09:00-09:45	Opening Ceremony	- Universitas Indonesia
		09:45-12:00	University Tour → Panitia koordinasi dengan fasilitas UI (perpus, ILRC, Parangtopo)	
		12:00-13:00	Break for Lunch	
		13:00-15:00	Lecture for Topic 9 (2 hours)→ Geosains	
		15:00-16.00	Sharing session between participants (1 hour)	
Tuesday	23 July	09:00-11:00	Lecture for Topic 10 (2 hours) → Situ Babakan	
		11:00-12:00	Visitation to several faculty laboratories (1 hour)	
		12:00-13:00	Break for Lunch	
		13:00-14:00	Briefing for field activities	
	24 July	08:00-16:00	Departure to Jogja	Outside Universitas Indonesia (Jogjakarta)
		16:00-17:00	Departure to hotel	
Wednesday		17:00-19:00	Preparation for tomorrow's field activities	
		19:00-21:00	Heading to restaurant for dinner	
	25 July	08:00-08:30	Preparation for field activities	
Thursday		08:30-09:00	Trip to observation deck for Mt. Merapi	
		09:00-12:00	Observation deck for Mt. Merapi and Ullen Sentalu Museum (3 hours)	
		12:00-13:00	Break for Lunch	
		13:00-14:00	Trip to lava tour	
		14:00-16:00	Field trip in Mt. Merapi (2 hours)	
		16:00-18:00	Back to the hotel	
Friday	26 July	08:00-08:30	Preparation for field activities	
		08:30-09:00	Trip to Pindul Cave	

Day	Date	Time	Event	Place
		09:00-12:00	Field lecture about biodiversity inside the cave (3 hours)	
		12:00-13:00	Break for Lunch	
		13:00-16:00	Field lecture about geodiversity inside the cave (3 hours)	
		16:00-18:00	Back to the hotel	
		08:00-08:30	Preparation for field activities	
		08:30-09:00	Trip to Borobudur temple	
		09:00-12:00	Explanation about history and culture in Borobudur temple (3 hours)	
Saturday	27 July	12:00-13:00	Break for Lunch	
		13:00-14:00	Trip to Prambanan temple	
		14:00-17:00	Explanation about history and culture in Prambanan temple (3 hours)	
		17:00-18:00	Back to the hotel	
		08:00-08:30	Preparation for field activities	
		08:30-09:00	Trip to Keraton	
		09:00-12:00	Learn how to make Batik and shop at local market (4 hours)	
Sunday	28 July	12:00-13:00	Lunch	
		13:00-14:00	Trip back to the hotel	
		14:00-18:00	Presentation by each group, activity monitoring, and feedback session (4 hours)	
Monday	29 July	07:00-08:30	Departure to airport and heading back to originated country	